Jak každý z Vás jistě ví, kuchyňská prkénka se vyrábí z celé řady materiálů: plast, mramor, břidlice a v neposlední řadě dřevo. V našem článku se budeme bavit o prkénkách dřevěných, které máme osobně nejraději. Mají prostě svůj osobitý styl a jedná se o živý kus přírody.
Proč říkáme živý, když už byl strom, ze kterého je prkénko vyrobeno, dávno pokácený? Inu dřevo, i to řádně vyschlé, stále pracuje. Reaguje totiž na změnu vlhkosti tím způsobem, že se buď rozpíná nebo naopak sesychá a tím pádem mění tvar. Pokud dojde k překročení určité hranice, dojde k jeho zkroucení nebo dokonce prasknutí. Tomuto nežádoucímu nevratnému poškození se však lze do jisté míry vyhnout správným dodržováním zásad a pravidelnou péčí o dřevěné prkénko.
Co dřevěným krájecím prkénkům škodí
-
Mytí v myčce nádobí
Pokud myjeme dřevěné prkénko pravidelně v myčce, zásadně tím snižujeme jeho životnost. Působení horké vody, agresivních čistících prostředků a dlouhodobé vystavení vlhkosti z prkénka odstraní (vymyje) napuštěný olej, dřevo nasaje příliš velké množství vody a při následném vyschnutí se může zkroutit a prasknout.
-
Působení příliš velkého tepla
Pokud prkénko vystavíme příliš velkému teplu (typicky položení na radiátor, na přímé slunce nebo přímo ke krbu), ztratí nepřirozeně rychle svou vlhkost a může se začít kroutit nebo dokonce prasknout.
-
Sekání a bourání masa
Pokud není k tomuto účelu prkénko vysloveně určené, nepoužívejte ho pro bourání a sekání masa. Tato činnost by mohla běžné kuchyňské prkénko nenávratně poškodit.
Co naopak dřevěným prkénkům prospívá
-
Ošetření kvalitním minerálním olejem
Prkénko bychom měli ošetřit minimálně jednou za půl roku, při častějším (každodenním) používání častěji - doporučujeme jedenkrát měsíčně.
Velmi se nám osvědčilo použití minerálního oleje, který je určen pro styk s potravinami. Rozhodně se vyvarujte použití olejů, které by poté zpět do zpracovávané potraviny vyplavovaly toxiny. Prkénko ošetřujeme zásadně suché. Houbičku nebo bavlněný hadřík namočíme v oleji a ten následně vetřeme do prkénka, které poté necháme zaschnout do druhého dne. Takto ošetřené prkénko získá ochrannou vrstvu proti vstupu vody a dřevu navrátí krásně sametovou barvu.
-
Mytí neprodleně po použití
Důležité je neotálet s mytím prkénka - co nejdříve po jeho použití z něj odstraníme zbytky potravin a standardní cestou jej ručně umyjeme (tekoucí teplou vodou, houbičkou a saponátem). Poté necháme prkénko přirozenou cestou na vzdušném místě vyschnout. Rozhodně ho neukládáme ihned do skříňky bez přístupu vzduchu.
-
Dezinfikování solí
V případě potřeby lze prkénko dezinfikovat přírodní cestou - použitím soli. Umyté prkénko opláchneme studenou vodou a zasypeme ho běžnou kuchyňskou solí. Sůl necháme působit do druhého dne, poté prkénko opět opláchneme proudem vody a necháme přirozeně vyschnout. Tento způsob desinfikace zbaví prkénko případného zápachu z připravovaných potravin a zároveň odstraní miniaturní částečky nečistot, které nejsou běžným okem viditelné.
Přejeme příjemné krájení :)